568613
Książka
W koszyku
Kuchnia mazurska / przepisy Magdalena Hańska. - Warszawa : Bauer-Weltbild Media, 2010. - 79, [1] s. : il. ; 25 cm.
Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne, warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe, grochowe, kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek, czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchnii mazurskiej są ściśle związane z porami roku: wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa, czyli wszystko to, co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki: dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. grzbiet.: Kuchnie regionalne : Mazury
Uwaga ogólna
U dołu okł.: Klub dla Ciebie.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej