568979
Książka
W koszyku
Celem niniejszej książki jest analiza specyfiki, zasięgu i natężenia wpływu na współczesne stosunki międzynarodowe żywności genetycznie zmodyfikowanej, będącej przykładem wykorzystania najnowszych osiągnięć badawczych w obszarze inżynierii genetycznej. Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych nad jej kolejnymi generacjami. To sprawia, że wszelkie działania mające na celu pogłębienie wiedzy o żywności genetycznie zmienionej są niezwykle istotnym i odpowiedzialnym zadaniem.
Rozdział I * Istota czynnika technologicznego i problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.1.Istota czynnika technologicznego * 1.1.1.Specyfika czynnika technologicznego * 1.1.2.Wpływ czynnika technologicznego na stosunki międzynarodowe * 1.2.Istota problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.1.Istota żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.2.Geneza żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.3.Zakres i specyfika żywności genetycznie zmodyfikowanej * Rozdział II * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik zagrożeń i szans w stosunkach międzynarodowych * 2.1.Szansę stwarzane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną * 2.1.1.Szansę ekonomiczne * 2.1.1.1.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na herbicydy * 2.1.1.2.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na szkodniki * 2.1.1.3.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na wirusy * 2.1.1.4.Inne korzyści wynikające z uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych * 2.1.2.Szansę ekologiczne * 2.1.2.1.Ograniczenie zużycia chemicznych środków ochrony roślin * 2.1.2.2.Wpływ roślin genetycznie zmodyfikowanych na różnorodność biologiczną * 2.1.2.3.Bezorkowy system uprawy oraz zmniejszenie zużycia paliwa * 2.1.3.Szansę społeczne * 2.1.3.1.Głód i niedożywienie - istota problemu * 2.1.3.2.Przyczyny głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.3.3.Głód i niedożywienie - zakres i skala problemu * 2.1.3.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.4.Szansę dla zdrowia człowieka * 2.1.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości witamin * 2.1.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości związków mineralnych * 2.1.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości kwasów tłuszczowych * 2.1.4.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości komponentów białkowych * 2.1.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako żywność * pozbawiona substancji niebezpiecznych dla zdrowia człowieka * 2.1.5.Szansę etyczne * 2.1.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na środowisko naturalne * 2.1.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru * 2.1.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa własności intelektualnej * 2.2.Zagrożenia powodowane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną * 2.2.1.Zagrożenia ekonomiczne * 2.2.1.1.Wysokie koszty użytkowania technologii * 2.2.1.2.Koncentracja sektora agrobiotechnologicznego * 2.2.1.3.Koszty koegzystencji upraw roślin genetycznie * zmodyfikowanych i niemodyfikowanych * 2.2.1.4.Powstawanie monokultur * 2.2.2.Zagrożenia ekologiczne * 2.2.2.1.Zanieczyszczenia genetyczne * 2.2.2.2.Odporność chwastów na środki ochrony roślin * 2.2.2.3.Przeniesienie cech odporności poprzez wirusy na organizmy niedocelowe * 2.2.2.4.Uniformizacja genetyczna * 2.2.3.Zagrożenia społeczne * 2.2.3.1.Społeczna percepcja technologii - istota i uwarunkowania * 2.2.3.2.Społeczna percepcja technologii - wyniki badań opinii publicznej * 2.2.4.Zagrożenia dla zdrowia człowieka * 2.2.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik powodujący alergie * 2.2.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako źródło substancji antyżywieniowych * 2.2.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana zawierająca markery antybiotykowe * 2.2.4.4.Wykorzystanie sekwencji DNA wirusowego w procesie transferu genów * 2.2.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik kancerogenny * 2.2.5.Zagrożenia etyczne * 2.2.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na środowisko naturalne * 2.2.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru * 2.2.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.2.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa własności intelektualnej * Rozdział III * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik regulacji normatywnych w stosunkach międzynarodowych * 3.1.Normy prawne państw * 3.1.1.Stany Zjednoczone Ameryki * 3.1.2.Brazylia * 3.1.3.Argentyna * 3.1.4.Republika Południowej Afryki * 3.1.5.Chińska Republika Ludowa * 3.1.6.Polska * 3.2.Normy prawa wspólnotowego * 3.2.1.Regulacje wynikające z prawa pierwotnego * 3.2.2.Regulacje wynikające z prawa pochodnego * 3.3.Normy prawnomiędzynarodowe * 3.3.1.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte w ramach systemu Organizacji Narodów Zjednoczonych * 3.3.2.Międzynarodowa Konwencja na Rzecz Ochrony Nowych Gatunków Roślin * 3.3.3.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte pod auspicjami Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) * Rozdział IV * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik działań podmiotów stosunków międzynarodowych * 4.1.Działania organizacji międzynarodowych * 4.1.1.Działania regulacyjne organizacji międzynarodowych * 4.1.2.Działania kontrolne organizacji międzynarodowych * 4.1.3.Działania operacyjne organizacji międzynarodowych * 4.2.Działania państw * 4.2.1.Działania regulacyjne państw * 4.2.2.Działania operacyjne państw * 4.3.Działanie podmiotów transnarodowych * 4.3.1.Działania regulacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * 4.3.2.Działania kontrolne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * 4.3.3.Działania operacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * Rozdział V * Perspektywy czynnika żywności genetycznie zmodyfikowanej w stosunkach międzynarodowych * 5.1.Wymiar technologiczny * 5.1.1.Wariant progresywny * 5.1.2.Wariant regresywny * 5.2.Wymiar normatywny * 5.2.1.Wariant progresywny * 5.2.2.Wariant regresywny * 5.3.Wymiar ekonomiczny * 5.3.1.Wariant progresywny * 5.3.2.Wariant regresywny * 5.4.Wymiar społeczny * 5.4.1.Wariant progresywny * 5.4.2.Wariant regresywny
Status dostępności:
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 53997 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 477-500.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej