570418
Książka
W koszyku
(Praktyczne Komentarze Lex)
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące: wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów, wymogów bezpieczeństwa żywności, rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych, znakowania żywności, przebiegu urzędowej kontroli żywności, odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochroną praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia * Dział I * Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych * Dział II * Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności * Rozdział 1. Przepisy ogólne * Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze * Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki * Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności * Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym * Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego * Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności * Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu * Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe * Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe * Rozdział 11. Znakowanie żywności * Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne * Dział III * Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością * Dział IV * Wymagania higieniczne * Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych * Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów * Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny * Dział V * Urzędowe kontrole żywności * Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności * Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne * Rozdział 3. System RASFF * Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia * Dział VI * Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności * Dział VII * Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze * Dział VIII * Przepisy karne i kary pieniężne * Rozdział 1. Przepisy karne * Rozdział 2. Kary pieniężne * Dział IX * Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe * Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących * Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54523 (1 egz.)
Kaucja: 135,20 zł
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 1181-1200. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej