570400
Książka
W koszyku
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Książka stanowi kompendium wiedzy o usługach gastronomicznych świadczonych w ogólnodostępnej bazie żywieniowej. Pozycja wydawnicza polecana jako podręcznik akademicki wspomagający treści prezentowane na specjalnościach gastronomia i hotelarstwo ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów poświęconych gastronomii i organizacji usług gastronomicznych.Publikacja adresowana także do osób prowadzących działalność gastronomiczną, chcących usystematyzować wiedzę praktyczną w tej dziedzinie.W opracowaniu omówiono m.in. następujące zagadnienia:- formy usług gastronomicznych i ich organizacja;- zasady formowania zakładu gastronomicznego z uwzględnieniem jego funkcjonalności i bezpiecznej produkcji żywności;- podstawy prawne obowiązujące w branży gastronomicznej;- procedury niezbędne do założenia i uruchomienia działalności gastronomicznej;- zagrożenia mogące wystąpić podczas prowadzenia działalności gastronomicznej, a także sposoby i systemy gwarantujące bezpieczną produkcję gastronomiczną;- dobór pracowników gastronomii i cechy, jakimi powinni się oni odznaczać;- procedury i wymagania dotyczące unormowania działalności gastronomicznej;- proces produkcji gastronomicznej;- elementy obsługi konsumenta.
Przedmowa * Rozdział 1 * Sektor usług gastronomicznych * 1.1. Definiowanie gastronomii * 1.2. Funkcje gastronomii * 1.3. Rola gastronomii w gospodarce rynkowej * 1.4. System żywienia otwartego i zamkniętego * 1.5. Produkt gastronomiczny * 1.6. Podsystemy rynku usług gastronomicznych * 1.7. Segmentacja w gastronomii * 1.8. Usługi gastronomiczne w turystyce * Rozdział 2 * Zakład gastronomiczny * 2.1. Rodzaje lokali gastronomicznych * 2.2. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego * 2.3. Pomieszczenia zakładu gastronomicznego * 2.4. Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych * Rozdział 3 * Wyposażenie zakładu gastronomicznego * 3.1. Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym * 3.2. Materiały stosowane w gastronomii * 3.3. Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym * Rozdział 4 * Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej * 4.1. Zagrożenia bezpieczeństwa produkcji żywności * 4.2. Praktyki produkcji gastronomicznej * Rozdział 5 * Produkcja gastronomiczna * 5.1. Etapy produkcji gastronomicznej * 5.2. Metody obróbki termicznej * 5.3. Przechowywanie i konserwacja żywności * 5.4. Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii * 5.5. Planowanie jadłospisów * 5.6. Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej * i cieplnej * 5.7. Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej * Rozdział 6 * Organizacja pracy w gastronomii * 6.1. Teoria organizacji pracy w gastronomii * 6.2. Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym * 6.3. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy * 6.4. Etyka zawodowa * 6.5. Zasady gościnności * 6.6. Typy psychologiczne konsumentów * 6.7. Obsługa konsumenta * 6.8. Organizacja posiłków * 6.9. Style obsługi * 6.10. Potrawy i sposób ich serwowania * 6.11. Napoje * 6.12. Sposoby nakrycia stołu * 6.13. Organizacja kolacji * 6.14. Zasady ergonomii w gastronomii * Rozdział 7 * Marketing i finanse w gastronomii * 7.1. Marketing w gastronomii * 7.2. Finanse w gastronomii * Rozdział 8 * Stan i rozwój polskiej gastronomii * 8.1. Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce * 8.2. Popularność usług gastronomicznych w Polsce * 8.3. Współczesne trendy w polskiej gastronomii * 8.4. Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski * Rozdział 9 * Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta * 9.1. Pojęcie kultury przedsiębiorstwa * 9.2. Przejawy kultury firmy * 9.3. Standaryzacja obsługi klienta * 9.4. Casual - wszystko dla klienta * 9.5. Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego * wizerunku firmy * Rozdział 10 * Rodzaje usług gastronomicznych * 10.1. Usługi cateringowe * 10.2. Przyjęcia okolicznościowe * 10.3. Usługi gastronomiczne w środkach transportu * 10.4. Usługi gastronomiczne w hotelach * 10.5. Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce * Rozdział 11 * Uruchamianie lokali gastronomicznych * 11.1. Uregulowania prawne dotyczące produkcji żywności * 11.2. Wybór miejsca i koncepcji działalności gastronomicznej * 11.3. Prognozowanie wyników finansowych przyszłego lokalu gastronomicznego * 11.4. Procedura uruchamiania lokali gastronomicznych * Bibliografia * Literatura przedmiotu * Akty prawne * Strony internetowe * Wykaz tabel, rysunków i fotografii
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 64 (1 egz.)
Kaucja: 42,42 zł
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. [331]-341, netogr. s. 343-344, wykaz aktów prawnych s. 341-343.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Podręcznik akademicki.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej