568646
Książka
W koszyku
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym. Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży. Książka jest skierowana do menedżerów i pracowników sektora żywnościowego, zarządzających łańcuchami dostaw oraz menedżerów logistyki współpracujących z firmami spożywczymi, studentów szkół wyższych, na kierunku logistyka, a także studentów kierunków związanych z produkcją żywności.
Przedmowa * 1. Wprowadzenie do łańcuchów dostaw żywności * Aktorzy w łańcuchu dostaw żywności * Typy łańcuchów dostaw żywności * Czynniki wpływające na łańcuchy dostaw żywności * Opis przypadku Łańcuch wartości przetwórstwa mleka * Część I. Produkcja żywności * 2. Produkcja żywności * Podmioty w łańcuchach dostaw w rolnictwie * Rola rolnictwa w walce z ubóstwem * Bariery utrudniające rozwój branży rolniczej * Przyszłe działania w sektorze rolniczym * Opis przypadku Cargill współpracuje z producentami w kwestiach zarządzania ryzykiem i finansami * Opis przypadku Nestle współpracuje z gospodarstwami mlecznymi * Opis przypadku ITC Ltd India wykorzystuje technologię, by wzmocnić producentów * Opis przypadku Mikrofinansowy model w sektorze spożywczym * 3. Przetwórstwo żywności * Znaczenie przetwórstwa żywności * Zmieniające się warunki rynkowe * Przetwarzanie żywności * Pakowanie żywności * Zarządzanie zapasami * Bezpieczeństwo żywności * Zaopatrzenie * Opis przypadku Żywność z drukarki 3D * Część II. Wyzwania operacyjne * 4. Handel spożywczy * Środowisko handlu detalicznego * W jaki sposób żywność dociera do konsumenta * Internetowe sklepy spożywcze * Wyzwania stojące przed branżą handlu spożywczego * Opis przypadku Wielkie sieci wybierają "dark stores" * 5. Logistyka żywności * Przepływ żywności * Przyszłe trendy teleinformatyczne w logistyce w branży rolno-spożywczej * Rola opakowań w logistyce * Łańcuchy dostaw działające w kontrolowanej temperaturze * Opis przypadku Dabbawala * Opis przypadku Transport fasolki szparagowej z Kenii do brytyjskich supermarketów * Opis przypadku Dostawy świeżych ananasów z Ghany * 6. Najważniejsze wyzwania w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności * Międzynarodowe łańcuchy dostaw żywności * Czynniki wpływające na przyszły rozwój międzynarodowych systemów żywności * Zarządzanie wyzwaniami w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności * Polityka międzynarodowa i produkcja żywności * Opis przypadku Rozwój brazylijskiego rolnictwa * Opis przypadku Wpływ katastrofy w Fukushimie na eksport japońskiej żywności * Opis przypadku Ogórkowe zamieszanie między Niemcami a Hiszpanią * 7. Współdziałanie i relacje * Rodzaje relacji w łańcuchach dostaw * Bieżące modele relacji w sektorze spożywczym * Inne mechanizmy współpracy w łańcuchu dostaw * Opis przypadku Starbucks buduje relacje z dostawcami * 8. Pozyskiwanie i zakup żywności * Pozyskiwanie surowców * Modele pozyskiwania * Modele zakupowe * Segmentacja dostawców * Rozwój dostawców * Zakupy strategiczne * Zrównoważony program zaopatrzenia * Opis przypadku Mondelez International * Opis przypadku PepsiCo - zrównoważone i odpowiedzialne pozyskiwanie surowców * 9. Zarządzanie ryzykiem * Zarządzanie ryzykiem a niepewność * Ryzyka w łańcuchach dostaw * Rodzaje ryzyka w łańcuchach dostaw żywności * Zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw * Zarządzanie ryzykiem w łańcuchach dostaw żywności * Opis przypadku Mleczna panika w Chinach * Opis przypadku Sudan I * Opis przypadku Salmonella Typhimurium w maśle orzechowym * Opis przypadku Skandal z końskim mięsem w Wielkiej Brytanii * Opis przypadku Skażenie produktów Cadbury bakteriami * salmonella 2006 * 10. Trendy technologiczne w łańcuchach dostaw żywności * Wykorzystanie technologii i identyfikowalność * Produkcja żywności * Wykorzystanie technologii w przetwórstwie żywności * Wykorzystanie technologii w pakowaniu żywności * Logistyka żywności * Część III. Zrównoważony rozwój i przyszłe wyzwania * 11. Regulacje dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności * Elementy wymagające uwzględnienia przy projektowaniu łańcuchów dostaw żywności * Regulacja żywności i jej wpływ na bezpieczeństwo * Przepisy i regulacje dotyczące żywności * Normy porównawcze * Normy zgodności * Prywatne standardy żywności * Inne inicjatywy w łańcuchach dostaw żywności * Opis przypadku Zakaz importu mango z Indii do UE * Opis przypadku Skandal z końskim mięsem i fałszowaniem żywności * 12. Innowacje w branży spożywczej * Klasyfikacja innowacyjnych metod * Systemy innowacji * Opis przypadku Indyjskie curry w Wielkiej Brytanii * Rozwój produktów w łańcuchach dostaw żywności * Innowacje w łańcuchach dostaw żywności * Opis przypadku Typy produktów funkcjonalnych * Opis przypadku Wykrywanie fałszywej whisky przez butelkę * 13. Wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem łańcuchów dostaw żywności * Zrównoważony rozwój - początki koncepcji * Zrównoważone łańcuchy dostaw * Zrównoważone łańcuchy dostaw żywności * Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju * Rozwijanie zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności * Opis przypadku Inicjatywy podejmowane w ramach łańcuchów * dostaw żywności * Opis przypadku Just Eggs - skorupki jaj jako wypełniacz do plastiku * 14. Rola sektora spożywczego w ożywieniu gospodarczym * Rozwój infrastruktury w sektorze spożywczym * Centra żywności * Przesuwanie się w górę łańcucha wartości * Opis przypadku Infrastruktura spożywcza w Indiach oraz nowe megaparki żywności * Opis przypadku Rubies in the Rubble * Opis przypadku Rozwój przetwórstwa rolnego wśród drobnych producentów w Afryce * 15. Bezpieczeństwo żywnościowe i przyszłe wyzwania * Bezpieczeństwo żywnościowe * Czynniki zmian, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe * Czynniki wpływające na przyszłość łańcuchów dostaw * Zrównoważenie podaży i popytu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju * Opis przypadku Partners in Food Solutions * Opis przypadku Coca-Cola i oszczędność wody * Opis przypadku Międzynarodowa inicjatywa na rzecz poprawy bezpieczeństwa dostaw pszenicy
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55594 (1 egz.)
Kaucja: 44,85 zł
Strefa uwag:
Tyt. oryg.: Food Supply Chain Management and Logistics
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. [227-230]. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej