570418
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Wydanie 1 - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [1] strona , 399, [1] strona, [8] stron tablic kolorowych: ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
W jaki sposób pielęgnować urodę, aby równocześnie skutecznie dbać o zdrowie i dobre samopoczucie? Jak osiągnąć pożądany i długotrwały efekt kosmetyczny?Naukowo potwierdzone odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dwutomowym kompendium nowoczesnej kosmetologii, stworzonym dla kosmetyczek, studentów kosmetologii i wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia i pięknym wyglądem. W tomie 1 opisano: sposoby oczyszczania organizmu z toksyn, naturalne detoksykanty, rodzaje diet i ich wpływ na organizm, niezbędne, szkodliwe i kontrowersyjne składniki diety, znaczenie ruchu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, typy masażu.
Przedmowa * Wstęp * 1. Detoksykacja * 1.1. Podział detoksykantów * 1.2. Detoksykacja jelit * 1.3. Detoksykacja nerek i skóry * 1.3.1. Zioła * 1.3.2. Owoce * 1.3.3. Warzywa * 1.4. Detoksykacja wątroby * 1.5. Detoksykacja ogólna organizmu * 1.5.1. Rośliny z Indii i Azji * 1.5.2. Rośliny andyjskie i amazońskie * 1.5.3. Rośliny Ameryki Środkowej i Północnej * 1.5.4. Rośliny europejskie * 1.6. Hydrokolonoterapia * 1.7. Błonnik * 1.8. Głodówka * 1.8.1. Cytrynowa kuracja oczyszczająca * 1.9. Detoksykacja poetanolowa * 1.9.1. Kudzu * Literatura uzupełniająca * 2. Dieta i ruch * 2.1. Ewolucyjne podejście do diety * 2.1.1. Dieta enzymatyczna * 2.2. Typy diet * 2.3. Zapotrzebowanie kaloryczne * 2.4. Kontrola masy ciała (BMI i BSI) * 2.5. Indeks glikemiczny * 2.6. Zmiana diety * 2.7. Badania laboratoryjne * 2.8. Ranking diet * 2.9. Diety egzotyczne * 9.1. Dieta chińska pięciu przemian * 2.9.2. Dieta indyjska * 2.9.3. Dieta ajurwedyjska * 2.9.4. Dieta wedyjska * 2.9.5. Dieta Hunza i doświadczenie McCarrisona * 2.9.6. Dieta koszerna * 2.10. Diety kosmetyczne * 2.10.1. Dieta antydepresyjna * 2.10.2. Dieta dermalna * 2.10.3. Dieta detoksykująca * 2.10.4. Dieta przeciwstarzeniowa * 2.10.5. Dieta komplementarna * 2.11. Fakty i mity dietetyki * 2.12 Niezbędne składniki diety * 2.12.1. Białka * 2.12.2. Tłuszcze * 2.12.3. Węglowodany * 2.13. Szkodliwe składniki diety * 2.13.1. Parametry toksyczności * 2.13.2. Antybiotyki * 2.13.3. Dioksyny i ich kongenery * 2.13.4. Glutaminiany * 2.13.5. Hormony * 2.13.6. Neuroleptyki * 2.13.7. Neurohormony stresu * 2.13.8. Pestycydy * 2.13.9. Glukozynolany * 2.13.10. Substancje antyodżywcze * 2.13.11. Toksyczne pierwiastki metaliczne * 2.14. Przyprawy * 2.14.1. Przyprawy i ewolucja * 2.14.2. Przyprawy i kosmetologia * 2.14.3. Przyprawy europejskie i orientalne * 2.14.4. Sól * 2.15. Kontrowersyjne składniki diety * 2.15.1. Betel * 2.15.2. Etanol * 2.15.3 Guarana * 2.15.4. Herbata * 2.15.5. Kakao * 2.15.6. Kawa * 2.15.7. Tytoń * 2.15.8. Yerba mate * 2.16. Ruch * 2.16.1. Pozytywny wpływ ruchu na organizm * 2.16.2. Negatywny wpływ ruchu na organizm * 2.16.3. Masaż * 2.16.4. System tybetański – ćwiczenia + dieta * Literatura uzupełniająca * Wykaz skrótów * Skorowidz. * Źródła ilustracji na wkładce400
Status dostępności:
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18193 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej