572480
Książka
W koszyku
Nowa jakość życia. Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki. Tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka daje ogólne wskazania co do tego, czym trzeba kierować się, dobierając produkty do jedzenia. Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Słowo wstępne * Przedmowa * Kilka faktów, kilka mitów. Cele i zasady żywienia chorego na nowotwór złośliwy * Rozdział 1. Co pić w trakcie chemioterapii? * Rozdział 2. Nudności i wymioty - jak je złagodzić? * Rozdział 3. Wyniszczenie. Kacheksja nowotworowa. Chudnę, co robić? * Rozdział 4. Biegunka - jak się jej pozbyć? * Rozdział 5. Zaparcia da się pokonać! * Rozdział 6. Słodka chwila, czyli czy "cukier żywi raka?" * Rozdział 7. Wpływ diety na wyniki badań krwi * Rozdział 8. Odchudzanie - kiedy i dla kogo? * Rozdział 9. Zalecenia żywieniowe dla poszczególnych typów nowotworów złośliwych
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. [199].
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej