570807
Książka
W koszyku
Jedzenie pod wpływem emocji / Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera. - Warszawa : Difin, 2017. - 258 stron : ilustracje ; 23 cm.
(Engram)
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
Rozdział 1. Doświadczanie emocji a proces odżywiania się * 1.1. Rola pokarmu w funkcjonowaniu człowieka * 1.2. Stany afektywne: emocje, nastrój, uczucia * 1.3. Neuronauka a procesy emocjonalne i pokarmowe * 1.4. Procesy emocjonalne a zachowania i postawy żywieniowe * 1.5. Negatywne emocje a jedzenie * 1.6. Pozytywne emocje a jedzenie * 1.7. Intensywność emocji a jedzenie * 1.8. Jedzenie zgodne z emocjami versus jedzenie regulujące emocje * 1.9. Podział klasycznych teorii wyjaśniających wpływ emocji na jedzenie * Rozdział 2. Głód i jedzenie emocjonalne * 2.1. Głód fizjologiczny * 2.2. Głód emocjonalny * 2.3. Definicje i charakterystyka jedzenia emocjonalnego * 2.4. Koncepcje wyjaśniające jedzenie emocjonalne * 2.5. Komponent emocjonalny w wybranych zaburzeniach * Rozdział 3. Emocjonalny aspekt (nie)jedzenia: zaburzenia odżywiania * 3.1. Komponent emocjonalny w zaburzeniach odżywiania * Rozdział 4. Emocjonalny aspekt nadmiernego jedzenia: zaburzenie z napadami objadania się i otyłość * 4.1. Zaburzenie z napadami objadania się - charakterystyka * 4.2. Rola czynnika emocjonalnego w zaburzeniu z napadami objadania się * 4.3. Nocne objadanie się * 4.4. Otyłość * Rozdział 5. Modele wyborów żywieniowych * 5.1. Wybory żywieniowe - charakterystyka * 5.2. Modele rozwojowe: ekspozycja i proces uczenia się * 5.3. Modele poznawcze: aktywność poznawcza a antycypacja i eksplikacja zachowań żywieniowych * 5.4. Perspektywa psychofizjologiczna * 5.5. Psychologiczne determinanty wyborów żywieniowych * 5.6. Procesualność a podejście integracyjne * Rozdział 6. Terapia poznawczo-behawioralna osób jedzących pod wpływem emocji * 6.1. Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania * 6.2. Leczenie otyłości: terapia behawioralna versus podejście poznawczo-behawioralne * 6.3. Skuteczność różnych metod leczenia zaburzenia z napadami objadania się * Rozdział 7. Jedzenie emocjonalne wśród dorosłych osób z nadwagą i otyłością - badania własne * 7.1. Jedzenie emocjonalne wśród pacjentów z otyłością - wprowadzenie * 7.2. Hipotezy badawcze * 7.3. Charakterystyka badanych osób * 7.4. Narzędzia badawcze * 7.5. Wyniki badań własnych * 7.6. Dyskusja * Rozdział 8. Emocjonalny styl jedzenia w kontekście zaburzeń odżywiania - badania własne * 8.1. Jedzenie emocjonalne versus jedzenie w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne wśród osób z jadłowstrętem i bulimią psychiczną - wprowadzenie * 8.2. Hipotezy badawcze * 8.3. Charakterystyka badanych osób * 8.4. Narzędzia badawcze * 8.5. Wyniki badań * 8.6. Dyskusja * Rozdział 9. Interwencja psychologiczna - praktyczne zastosowanie wyników badań * 9.1. Badania zaprezentowane w monografii a ich praktyczne wykorzystanie * 9.2. Innowacyjne interwencje w leczeniu jedzenia emocjonalnego * 9.3. Badania własne: implikacje praktyczne i dalszy rozwój badań a współczesne metody leczenia * 9.4. Podsumowanie: między teorią a praktyką
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18573 (1 egz.)
(dostępność ok. 30.12.2024)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 223-258.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej