571440
Książka
W koszyku
(Historia - Aletheia)
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943). Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintną food for thought.
Prolog: Kwestia wyboru? * Źródła * 1. Stworzenie światów jedzenia * Zarys mapy jedzenia świata starożytnego * Początki udomowienia zwierząt, rolnictwa i urbanizacji * Regiony żywnościowe w V tysiącleciu p.n.e * Siedem twierdzeń * Źródła * 2. Genetyka i geografia * Dawna i współczesna modyfikacja genetyczna * Zakazy i tabu * Redystrybucja geograficzna * Trzy twierdzenia * Źródła * 3. Las, gospodarstwo rolne, fabryka * Leśne ogrody * Krajobrazy rolnictwa dochodowego * Rolnictwo przemysłowe * Pięć twierdzeń * Źródła * 4. Myślistwo, pasterstwo, rybołówstwo * Myślistwo * Pasterstwo * Rybołówstwo * Dwa twierdzenia * Źródła * 5. Konserwowanie i przetwarzanie * Konserwowanie w starożytności * Starożytne przetwórstwo * Młynarstwo współczesne * Pakowanie * Mrożenie i chłodzenie * Mleko, masło, jogurt i ser * Trzy twierdzenia * Źródła * 6. Handel * Handel starożytny * Handel współczesny * Globalny supermarket * Dwa twierdzenia * Źródła * 7. Gotowanie, klasa i konsumpcja * Kucharze * Gotowanie * Miejsca, gdzie sieje * Posiłki i pory posiłków * Źródła * 8. Kuchnia narodowa, regionalna i globalna * Kuchnia wysoka, kuchnia niska * Pochodzenie kuchni * Megaregiony i wszechetniczność * Jedzenie światowe * Trzy twierdzenia i kontrtwierdzenia * Źródła * 9. Jeść dobrze, jeść byle jak * Odżywianie się i dieta * Postura * Otyłość * Odchudzanie się * Wyrzeczenie * Wegetarianizm * Źródła * 10. Głodujący * Głód * Głodowe jedzenie * Strategie przetrwania * Pomoc żywnościowa * Wpływ * Dwa twierdzenia * Źródła * Zakończenie: Róg obfitości czy puszka Pandory? * Źródła
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: How food made history
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej