572941
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2017. - 317, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale i konieczność obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Od autora * Piekło dżungli. Anakonda z robalami * Lody z renifera. Komu serce, komu nerka? * Indochiny o zmierzchu. Jedz, bo się wykluje! * Podziemna świnka. Smaczny kwik na końcu świata * Przełomy Niebieskiej Rzeki. Hot dog. Very hot! * Ognisko w Pampie. Gruby plaster i cienka herbata * Gościnność po wietnamsku. Nanizane myszoptaszki * Baran na stepie. Wszystko prócz kopyt * Kamczacka rybka. Jak łosoś łososia łososiem poganiał * Kolacja w Turkmenistanie. Przysmak nomadów * Uczta u Dajaków. My będziemy jeść czy nas się będzie jadło? * Zlot gwiaździsty. Co kto przyniósł paskudnego?
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej