570766
Książka
W koszyku
Peru i Boliwia / Daria Grzybowska, Sławomir Adamczak, Katarzyna Firlej-Adamczak. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 316, [4] strony : fotografie, mapy ; 20 cm.
(Złota Seria Pascala)
Wartość popularnej w ostatnich czasach komosy ryżowej (quinoa) docenili już Inkowie. W tradycyjnej kuchni mieszkańców Andów roślina ma wiele zastosowań, m.in. z jej fermentowanych ziaren robi się napój alkoholowy zwany chicha. Obowiązkowa atrakcja podczas pobytu w Peru - ukryte pomiędzy andyjskimi szczytami miasto, które nigdy nie zostało zdobyte. Do ruin prowadzi słynny Szlak Inków. Najwyżej położone jezioro żeglowne świata to miejsce unikatowe. Żaden łańcuch górski nie może pochwalić się tak dużym i znajdującym się tak wysoko akwenem. W zależności od pory roku to największe solnisko na ziemi ma różne oblicza - zimą jego powierzchnia staje się przeraźliwie biała, a latem tworzący się na niej płytki film wodny rozmywa horyzont i odbija niebo.
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913(8) Peru P (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
U góry okładki: Amazonia - płuca Ziemi, szlakiem Inków do Machu Picchu, taniec diabłów podczas karnawału w Oruro. Mapy na wyklejkach.
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej