570467
Książka
W koszyku
Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie? 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, Tim Ferriss stworzył "książkę kucharską dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich", która jest przewodnikiem zarówno po sztuce gotowania, jak i po życiu. Gotowanie jest tu tylko przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce.Czytając 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni, przede wszystkim nauczysz się, jak:przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin,ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut,przyrządzić rewelacyjną ucztę clambake w kuble na śmieci.Te same zasady pozwolą ci również:nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni, zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy, zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®. A to dopiero początek.SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ, NAWET JEŚLI NIENAWIDZI SIĘ GOTOWANIA (TAK JAK TIM FERRISS KIEDYŚ)#1DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.Można w ciągu pół roku do roku, a nawet w ciągu 6-12 tygodni osiągnąć poziom światowy i znaleźć się w gronie 5 procent najlepszych na świecie specjalistów właściwie w dowolnej dziedzinie. Właśnie o to tak naprawdę chodzi w tej książce - o umiejętność uczenia się. Środkiem do tego celu jest gotowanie.#2ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI. Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Teraz potra??ę wychwycić przeróżne subtelności. To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD - pisze Ferriss.#3OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ. Jeśli zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona.#4WCALE NIE TRZEBA DUŻO, ŻEBY ZROBIĆ WRAŻENIE. W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata.#5GOTOWANIE ZWIĘKSZA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK. Jeżeli szukasz sposobu na poprawę jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i bardzo istotnym atutem.#6TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA! To nie jest podręcznik. Polecam traktować 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni raczej jako książkę przygodową - przy czym rodzaj przygody wybierasz sam. Niniejsza książka jest zmienioną i zaktualizowaną wersją książki 4-godzinny mistrz kuchni (wyd. Laurum, Warszawa 2013).***To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tu mnóstwo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszystkiego, co chciałabym na jej temat przekazać. Książka ma ponad 600 stron pełnych interesującej treści, ciekawych zdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autor spotkał podczas jej pisania.Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu ziemi (!), zaparzyć najlepszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku). Ta książka jest po prostu fantastyczna!- Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.comCzy możliwe jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć, gotując, i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć, czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać. Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie, i o rozwoju osobistym, rozumianym jako uczenie się i dogłębne poznawanie nowej dziedziny, która otwiera nam oczy na nieznany nam wcześniej świat. To jedna z najlepszych książek kulinarnych, jaką mam w mojej kolekcji.- Kamila Tokarska, blog UgotowanePozamiatane.pl
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20499 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: 4-hour chef : the simple path to cooking like a pro, learning anything, and living the good life, 2012
Uwaga ogólna
Tytuł oryginału: The 4-hour chef : the simple path to cooking like a pro, learning anything, and living the good life.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia na stronach 651-652.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej