573049
Book
In basket
Chalkidiki / autorzy: Marcin Pietrzyk, Wiesława Rusin, Sławomir Adamczak. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2022. - 154, [2] strony : fotografie kolorowe, plany, mapy ; 19 cm.
(Pascal Lajt)
"Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach." Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor bloga mojahellada.pl Winiarstwo na Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 913(4) Grecja (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 913(4) Grecja P (1 egz.)
Notes:
General note
Mapa również na 3. stronie rozkładanej okładki.
Na okładce: Kraina magicznych plaż.
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again