569152
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit! [opis wydawcy].
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 12.11.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: On va déguster la France
Uwaga ogólna
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej