Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
BD53 (Bazyliańska 6)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(1)
Autor
Grubizna Monika
(1)
Lasota Ewelina
(1)
Majkowska-Szajer Dorota
(1)
Nowicki Wojciech (1968- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Gastronomia
(1)
Idiomy
(1)
Język polski
(1)
Odżywianie
(1)
Temat: czas
1989-
(1)
Gatunek
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Językoznawstwo
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [100].
Książka "Słowa do rzeczy" to gratka dla wszystkich, którzy chcą wiedzieć, dlaczego leje jak z cebra, kto szyje grubymi nićmi i jakiej przysługi można spodziewać się po niedźwiedziu. Opowiada o związkach rzeczy i słów. Odkrywa pochodzenie znanych, choć nie zawsze rozumianych, powiedzeń i zwrotów. Przywraca zapomniane znaczenia, pomaga odnaleźć zapodziane sensy. Kluczem do rozwiązania językowych zagadek stają się obiekty z kolekcji Muzeum Etnograficznego w Krakowie. Książkę można czytać od początku, od końca albo na wyrywki. Najlepiej w towarzystwie: z mamą, tatą, babcią, dziadkiem - razem więcej uda się wyczytać i wypatrzeć. A ile można sobie nawzajem opowiedzieć! Zatem co to za "Słowa..." Kipią kolorami, podróżują w czasie, czasem porozumiewawczo puszczają oko... Koniecznie sprawdźcie! "Słowa do rzeczy" to pierwsza książka dla dzieci wydana przez Muzeum Etnograficzne w Krakowie, skierowana do czytelników od 6 do 106 lat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 153-154.
W swojej nowej książce Wojciech Nowicki opisuje współczesną Polskę widzianą przez pryzmat kuchni. Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce? to esej o nowej anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu. Autor przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe receptury. Pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia. Zabiera czytelnika w podróż po literaturze, pokazując, jak w jej zwierciadle odbija się kuchnia. Nowicki pisze o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce, a także o jej bohaterach choćby kelnerze, domowej kucharce, czy chińskim kucharzu, który założył restaurację w Warszawie. Książka Nowickiego to nie tylko rozprawa o sprawach stołu, ale nade wszystko zmysłowy opis codzienności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej