Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(6)
Proza
(5)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(13)
wypożyczone
(8)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(4)
BD40 (Suwalska 11)
(2)
BD52 (Rembielińska 6a)
(2)
BD53 (Bazyliańska 6)
(2)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
W37 (Smoleńska 94)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(1)
W98 (Kondratowicza 20)
(3)
WP130 (św. Wincentego 85)
(4)
Autor
Isern Susanna
(4)
Haniec Beata
(3)
Ferrero María del Mar
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Ariely Dan
(1)
Bednarek Justyna
(1)
Bednarek Justyna (1970- ). Dusia i Psinek-Świnek (pol.)
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Ferrero Mar
(1)
Ferriss Timothy (1978- )
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gaudry Marielle
(1)
Grzegorzewska Tatiana
(1)
Grzegorzewski Piotr
(1)
Kallin Margareta
(1)
Kurczewska Marta
(1)
Mennesson Camille
(1)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nowak-Młynikowska Agnieszka
(1)
O'Coohoon Charles Patin
(1)
Pindel Tomasz (1976- )
(1)
Romanowska Maria
(1)
Ryszka Rafał
(1)
Sałbut Bartosz
(1)
Solier Stéphane
(1)
Somá Marco (1983- )
(1)
Zborowski Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(14)
Odbiorca
0-5 lat
(5)
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura hiszpańska
(4)
Literatura polska
(1)
Temat
Gotowanie
(4)
Przyjaźń
(4)
Radość
(2)
Uczucia
(2)
Zupy
(2)
Zwierzęta
(2)
Bezinteresowność
(1)
Decyzje
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Ekonomia behawioralna
(1)
Gastronomia
(1)
Irracjonalność
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura stołu
(1)
Normy żywienia
(1)
Pedagogika przeżyć
(1)
Pluszowe zwierzęta
(1)
Pomaganie
(1)
Potrawy z drobiu
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Praca zespołowa
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przedszkolaki
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: miejsce
Paryż (Francja)
(1)
Gatunek
Opowiadania i nowele
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Edukacja i pedagogika
(1)
Historia
(1)
Psychologia
(1)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Najlepsza zupa na świecie / tekst Susanna Istern ; ilustracje Mar Ferrero ; przekład Beata Haniec. - Wydanie trzecie. - Toruń : Tako, 2017. - [30] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Kolekcja OQO)
Tytuł oryginału: La mejor sopa del mundo.
W lesie szaleje zamieć. Zmarznięte zwierzęta szukają schronienia w chatce żółwia, który wstawił właśnie wodę na zupę. Każdy z gości pomaga w przygotowaniu posiłku, ofiarowując przyniesione ze sobą warzywa. I tak do garnka trafiają: marchew, leśne owoce, cebula, pieczarki, pory...Na zewnątrz chatki jest ciemno i zimno. Ale w środku wszystkim dopisuje humor: zwierzęta opowiadają historie, śpiewają, a przede wszystkim wspólnie szykują jedzenie. Kiedy w końcu zasiadają do stołu, są zachwycone smakiem zupy. To najlepsza zupa na świecie! W czym tkwi jej sekret? Czy żółw dodał do niej jakiś specjalny składnik? Gospodarz z początku zaprzecza, ale po chwili wyjawia tajemnicę...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
(dostępność ok. 16.01.2025)
Książka
W koszyku
(Kolekcja OQO)
Tytuł oryginału: La mejor sopa del mundo.
Ilustracje na wyklejkach.
W lesie szaleje zamieć. Zmarznięte zwierzęta szukają schronienia w chatce żółwia, który wstawił właśnie wodę na zupę. Każdy z gości pomaga w przygotowaniu posiłku, ofiarowując przyniesione ze sobą warzywa. I tak do garnka trafiają: marchew, leśne owoce, cebula, pieczarki, pory...Na zewnątrz chatki jest ciemno i zimno. Ale w środku wszystkim dopisuje humor: zwierzęta opowiadają historie, śpiewają, a przede wszystkim wspólnie szykują jedzenie. Kiedy w końcu zasiadają do stołu, są zachwycone smakiem zupy. To najlepsza zupa na świecie! W czym tkwi jej sekret? Czy żółw dodał do niej jakiś specjalny składnik? Gospodarz z początku zaprzecza, ale po chwili wyjawia tajemnicę...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najlepsza zupa na świecie / tekst Susanna Isern ; ilustracje Mar Ferrero ; przekład Beata Haniec. - Wydanie piąte. - Toruń : Wydawnictwo Tako, 2022. - [32] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
(Kolekcja OQO)
Tytuł oryginału: La mejor sopa del mundo.
Ilustracje na wyklejkach.
W lesie szaleje zamieć. Zmarznięte zwierzęta szukają schronienia w chatce żółwia, który wstawił właśnie wodę na zupę. Każdy z gości pomaga w przygotowaniu posiłku, ofiarowując przyniesione ze sobą warzywa. I tak do garnka trafiają: marchew, leśne owoce, cebula, pieczarki, pory...Na zewnątrz chatki jest ciemno i zimno. Ale w środku wszystkim dopisuje humor: zwierzęta opowiadają historie, śpiewają, a przede wszystkim wspólnie szykują jedzenie. Kiedy w końcu zasiadają do stołu, są zachwycone smakiem zupy. To najlepsza zupa na świecie! W czym tkwi jej sekret? Czy żółw dodał do niej jakiś specjalny składnik? Gospodarz z początku zaprzecza, ale po chwili wyjawia tajemnicę...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
(dostępność ok. 02.01.2025)
Książka
W koszyku
Zupa dobra na wszystko / Jolanta Naklicka-Kleser. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, copyright 2020. - 242 strony : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Indeks.
Poznaj zupy dobre na każdą okazję. Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie - każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni. W książce "Zupa dobra na wszystko" Jolanta Naklicka-Kleser, znana z kuchni programu "Pytania na śniadanie", podaje 100 autorskich przepisów. Znajdziesz tu zupy rozgrzewające i regenerujące, doskonałe na upały, ale też na chłodne jesienne popołudnia. Nie zabraknie przepisów na zupy, które poprawią... nastrój, a także wykwintnych zup idealnych na przyjęcia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.02.2025)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dostępna również jako e-book.
NIECH MOC ZUP BĘDZIE Z TOBĄ Cóż może być lepszego od sycącej zupy na obiad lub lekkiej zupy kolację? Czy wyobrażasz sobie obiad bez zupy? Co powiesz na książkę zawierającą aż 70 przepisów na zdrowe i smaczne zupy? Monika Mrozowska przygotowała zbiór przepisów na pyszne zupy, dzięki którym poczujesz prawdziwą moc ich działania. Od teraz Twoje zupy nie będą tylko smacznym i sycącym posiłkiem - dzięki nim m.in. rozgrzejesz się w okresie jesienno-zimowym, wrócisz szybciej do zdrowia w czasie rekonwalescencji, oczyścisz i schłodzisz organizm latem. W książce Moniki Mrozowskiej Zupy Moc znajdziesz 70 sprawdzonych przepisów, dzięki którym odkryjesz prawdziwą moc zup. Czy wiecie, że Polacy zjadają najwięcej zup na świecie? W ciągu roku przeciętny obywatel naszego kraju spożywa... 103 litry zupy! Zdecydowanie więcej niż innych płynów, np. butelkowanej wody. Zapewne macie swoich "zupowych faworytów", ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować innych. Czy słyszeliście o zupie szczi albo o juszce? Czy mówi Wam coś nazwa salmorejo? Nie? W takim razie musicie sięgnąć do mojej książki, aby jeszcze bardziej poszerzyć zupowe menu. W końcu pierwsze miejsce na świecie do czegoś zobowiązuje!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57927 (1 egz.)
Kaucja: 26,93 zł
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: przewodnik po światowej stolicy dobrego smaku. Na grzbiecie: Adresy, przepisy.
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Bibliografia na stronie 445. Indeksy.
Autor bestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką! Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata - Paryż... Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę? Dlaczego barman to paryski zawód? Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy? Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu? W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej? Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża? 255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię, 88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki, 2 050 adresów do odwiedzenia - od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje, mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek . Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach! Prawdziwa Bibilia francuskiego smaku Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji. [opis wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.01.2025)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.01.2025)
Książka
W koszyku
(Mistrzowie Psychologii)
Bibliografia na stronach 291-296. Indeksy.
Dostępne także jako e-book.
Dostępne także jako audiobook.
Dlaczego ból głowy nie ustępuje po zażyciu aspiryny o wartości jednego centa, ale znika bez śladu, kiedy weźmiemy aspirynę, która kosztuje pięćdziesiąt centów?Dlaczego przepuszczamy pieniądze na wystawny posiłek, ale wycinamy kupony, aby zaoszczędzić dwadzieścia pięć centów na puszce zupy?Jeśli chodzi o podejmowanie decyzji życiowych, wydaje nam się, że dokonujemy mądrych, racjonalnych wyborów. Czy naprawdę tak jest?W nowym, poprawionym i rozszerzonym wydaniu przełomowego bestsellera New York Timesa Dan Ariely obala popularne przekonanie, że my, ludzie, zachowujemy się racjonalnie. Od picia kawy po odchudzanie się, od zakupu samochodu po wybór partnera życiowego - nieustannie przepłacamy, nie doceniamy i odwlekamy decyzję. Takie zachowania nie są jednak przypadkowe ani pozbawione sensu. Przeciwnie, są systematyczne i przewidywalne, a co za tym idzie - czynią nas przewidywalnie irracjonalnymi.Wspaniała, pouczająca książka. Wnikliwa, przystępna, pełna dowodów empirycznych na to, że w pewnych dziedzinach i sytuacjach zachęty materialne działają w nieoczekiwany sposób. My, ludzie, jesteśmy obdarzeni zaletami, które można zniszczyć poprzez wprowadzenie zysków ekonomicznych. Lektura obowiązkowa! - Nassim Nicholas Taleb, autor bestsellera "New York Timesa", Czarny łabędź. O skutkach nieprzewidywalnych zdarzeńPomysłowa i klarowna. Potęga irracjonalności jest książką dużo bardziej rewolucyjną, niż może się wydawać na podstawie jej lekkiego tonu. - New York Times Book ReviewZaskakująco frapująca. Przystępna. W książce Ariely’ego ekonomia i dziwactwa ludzkiego umysłu stają się zabawne i zajmujące. Fascynująca wycieczka po nauce o podejmowaniu decyzji, która odkrywa przed nami sposoby, w jakie normy społeczne, oczekiwania i okoliczności wodzą nas na manowce. - TimeDan Ariely w pomysłowy sposób wystawia racjonalność na próbę. (.) Nowe eksperymenty i optymistyczne idee wypływają z niego niczym woda z fontanny. - Boston GlobeZajmująca wycieczka po rozmaitych sposobach, w jakie ludzie działają wbrew własnym interesom, oparta na pomysłowo zaprojektowanych eksperymentach Ariely’ego. (.) Osobista i przystępna. - BusinessWeekKsiążka Ariely’ego traktuje o ważkich sprawach. z nieoczekiwaną szczyptą humoru. - Entertainment WeeklyPomysłowa i przystępna. Ariely ma wielki talent do opowiadania historii. Gdyby inni badacze potrafili tak pisać, to świat byłby lepszym miejscem. - Financial TimesInteligentny, barwny styl Ariely’ego i jego skłaniające do myślenia argumenty składają się na fascynującą, a zarazem pouczającą lekturę. - Publishers WeeklyTaksonomia głupoty finansowej. - The New Yorker
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19305 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skandynawia od kuchni / Maria Romanowska, Małgorzata Kallin, Maciej Zborowski. - Bielsko-Biała : Pascal, 2013. - 159 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Na okł. : Przewodnik kulinarny po krajach skandynawskich
Na okł. i s. tyt. : Karlskrona najsłoneczniejsze miasto w Szwecji.
Indeks.
Skandynawia, jeden z najpiękniejszych zakątków świata. W zatoczkach kryją się kolorowe rybackie osady, wzdłuż brzegów wyrastają strome skaliste urwiska, wiszące mosty przerzucone nad turkusowymi wodami... Cisza, właściwie brak cywilizacji, wypoczynek w chatce nad jeziorem, jazda psim zaprzęgiem, białe noce i włóczące się wszędzie renifery...Skandynawia to także gwarne stolice Finlandii, Szwecji, Norwegii i Danii, wspaniałe zabytki i muzea, fińska sauna, szwedzka ABBA, norweskie fiordy i duński Legoland.Kuchnia skandynawska nieodmiennie kojarzy się ze śledziami. W menu Skandynawów często pojawiają się borówki, zwane czerwonym złotem lasów, a także cienki chleb tunnbröd znany też jako lefse. Najlepiej smakuje z... kiszonym śledziem lub w zupie mlecznej - pokruszony na kawałki i oczywiście... z dżemem borówkowym. Album zawiera zbiór najlepszych przepisów na dania skandynawskie, opisano w nim mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Idealna chwila / tekst Susanna Isern ; ilustracje Marco Soma ; przekład Tomasz Pindel. - Wydanie drugie. - Toruń : Wydawnictwo Tako, 2020. - [26] stron : ilustracje kolorowe ; 24x26 cm.
(Kolekcja OQO)
Tytuł oryginału: El momento perfecto.
Ilustarcje i tekst również na wyklejkach.
Kiedy Wiewiórka się budzi, dzień trwa już w najlepsze. W naczyniu z orzeszkami laskowymi znajduje tajemniczą kopertę. Czyta list. i po chwili pędem wybiega z domu. Mknie ile sił w łapkach, ale w drodze przez łąki i las, co chwilę zatrzymują ją przyjaciele, którzy potrzebują pomocy. Co robić? Mimo pośpiechu Wiewiórka nikomu nie odmawia. Zastanawia się tylko, czy zdąży na czas, czy aby nie zjawi się w nieodpowiednim momencie. Gdy w końcu dociera na miejsce, coś sobie przypomina i zamiera jak sparaliżowana: zapomniała o prezencie! Wsadza łapkę do plecaka, choć wie, że przecież niczego tam nie znajdzie. Ku jej zaskoczeniu z plecaka wysypują się jednak: kwiaty, szalik, brzoskwinia. Wiewiórka aż podskakuje z radości. Przez cały dzień przyjaciele z wdzięczności za pomoc wsuwali jej do plecaka różne cudeńka, a ona, zabiegana, nawet tego nie zauważyła. Ale dokąd właściwie zmierza Wiewiórka? Dlaczego się tak spieszy? I dla kogo ten prezent? Piękna i wzruszająca opowieść o przyjaźni, wdzięczności i bezinteresownej pomocy. Najnowsza książka autorów innych uwielbianych przez dorosłych i dzieci tytułów kolekcji OQO - Siedem łóżek malutkiej Popielicy, Nie trzeba słów, Najlepsza zupa na świecie, Niedźwiedź - łowca motyli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
(dostępność ok. 07.01.2025)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wszystko w porządku / tekst Justyna Bednarek ; ilustracje Marta Kurczewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Nasza Księgarnia, copyright 2018. - [33] strony : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
(Dusia i Psinek-Świnek / Justyna Bednarek, Marta Kurczewska)
Magdalena Felicja (dla przyjaciół Dusia) bardzo lubi czekoladę. Ale może ją pałaszować dopiero wtedy, kiedy zje brokuły. Zdaniem mamy wszystko trzeba robić we właściwym porządku. A przecież każdemu zdarza się pomylić kolejność. Na przykład zaspanemu tacie, który najpierw kładzie na bułce serek, a potem smaruje ją masłem! Albo Patrykowi, koledze z przedszkola, który najpierw wciąga spodnie, a potem majtki. Na szczęście w świecie Psinka-Świnka, pluszowego prosiaczka, różne rzeczy dzieją się na odwrót, tyłem na przód i na lewą stronę. Najpierw podaje się ciasto, potem drugie danie, a na koniec zupę. Brak porządku też jest w porządku! "Dusia i Psinek-Świnek" to seria książek dla najmłodszych o rezolutnej dziewczynce, która poznaje świat wokół siebie razem z mamą, tatą, najlepszym przyjacielem z przedszkola Tomkiem, a przede wszystkim ze swoim ukochanym Psinkiem-Świnkiem. Musicie jednak wiedzieć, że Psinek-Świnek nie tylko dodaje Dusi otuchy w trudnych życiowych momentach. Pluszak ma także własne tajemnice.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie III. - Kraków : Otwarte, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Na okładce: Nowe wydanie bestsellera.
Indeks.
Książka dostępna także jako e-book.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! Z miłością Agnieszka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22413 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Dostępne także jako e-book.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany. mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy "przebudziłam się" do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie - wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni - mamy i babci - które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy "szlif". Nowe wydanie książki zostało wzbogacone o wstęp autorki, niepublikowane wcześniej zdjęcia i przepisy. W niektórych znanym już czytelniczkom przepisach Agnieszka zastąpiła wybrane składniki ich zdrowszymi zamiennikami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 175-180.
Kto w tej książce będzie szukał kolejnych prostych i szybkich recept na ciekawą pracę grupową, ten się rozczaruje. To nie jest typowa książka kucharska.[...] Publikacja Rafała Ryszki stanowi unikat na rynku wydawniczym ? jest zaledwie drugą pozycją dotyczącą pedagogiki przeżyć w polskiej literaturze.Niniejsza książka porusza temat niezwykle istotny z punktu widzenia współczesnej pedagogiki i stanowi ważny wkład w rozwój szerokiego nurtu edukacji przygodowej ? outdoor eduaction, adventure education czy pedagogiki przeżyć ? który od kilku lat stopniowo zyskuje coraz większą popularność w Polsce. A przy tym opracowanie R. Ryszki jest dobrze wyważonym połączeniem wiedzy teoretycznej i praktycznej.[...]poleca ImpulsGotowanie, podobnie jak praca z ludźmi, wymaga zaangażowania, cierpliwości, znajomości rzeczy, próbowania i uczenia się na swoich błędach. Wychowanie, tak jak gotowanie, to umiejętność, której nabywa się z czasem. Obie ? oparte na wiedzy ? są specyficznym rodzajem sztuki, w której liczą się talent, wyobraźnia, wyczucie i doświadczenie. Mając wszystkie potrzebne składniki, trzymając się ściśle przepisu, często okazuje się, że szczypta pozornie mało znaczącej przyprawy decyduje o tym, iż cała potrawa jest smaczna lub zupełnie niezjadliwa. Zamiast się nią cieszyć i rozkoszować, trzeba ją z żalem wyrzucić.Zawartość tej książki można więc potraktować jako spis zjadliwych i pożywnych produktów, zalecanych technik przygotowania i podawania smacznego, zdrowego jedzenia, ale nie jest to tylko książkowa wiedza. Praca z grupą: dania główne, przystawki, zupy i sosy, przyprawy i desery w rękach zdolnego kucharza nabiorą cech kulinarnego majstersztyku. Zachwianie proporcji, pośpiech, sztampa i rutyna zniweczą nawet najlepsze przepisy i teorie. Dlatego nie ma tu gotowych instrukcji, jest to bardziej spis składników do własnego eksperymentowania i zweryfikowania w praktyce.Niniejsza publikacja dotyczy specyficznej metody pracy z grupą. Choć zrodziła się ona stosunkowo niedawno, bo na początku XX wieku w Niemczech, burzliwy wiatr historii szybko przeniósł ją na Wyspy Brytyjskie, a stamtąd po drugiej wojnie światowej rozwiał daleko w świat. Tylko w ciągu roku ze zorganizowanych, najbardziej wystandaryzowanych form realizacji tej metody korzysta co najmniej milion osób na całym świecie. Ten sposób pracy z ludźmi, jak mało który, łączy sprawdzone doświadczenia pedagogiczne z różnych źródeł i odważnie czerpie z dorobku filozofii, psychologii czy nauk społecznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19241 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The 4-hour chef : the simple path to cooking like a pro, learning anything, and living the good life.
Bibliografia, netografia na stronach 651-652.
Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie? 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, Tim Ferriss stworzył "książkę kucharską dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich", która jest przewodnikiem zarówno po sztuce gotowania, jak i po życiu. Gotowanie jest tu tylko przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce.Czytając 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni, przede wszystkim nauczysz się, jak:przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin,ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut,przyrządzić rewelacyjną ucztę clambake w kuble na śmieci.Te same zasady pozwolą ci również:nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni, zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy, zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®. A to dopiero początek.SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ, NAWET JEŚLI NIENAWIDZI SIĘ GOTOWANIA (TAK JAK TIM FERRISS KIEDYŚ)#1DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.Można w ciągu pół roku do roku, a nawet w ciągu 6-12 tygodni osiągnąć poziom światowy i znaleźć się w gronie 5 procent najlepszych na świecie specjalistów właściwie w dowolnej dziedzinie. Właśnie o to tak naprawdę chodzi w tej książce - o umiejętność uczenia się. Środkiem do tego celu jest gotowanie.#2ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI. Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Teraz potra??ę wychwycić przeróżne subtelności. To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD - pisze Ferriss.#3OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ. Jeśli zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona.#4WCALE NIE TRZEBA DUŻO, ŻEBY ZROBIĆ WRAŻENIE. W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata.#5GOTOWANIE ZWIĘKSZA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK. Jeżeli szukasz sposobu na poprawę jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i bardzo istotnym atutem.#6TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA! To nie jest podręcznik. Polecam traktować 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni raczej jako książkę przygodową - przy czym rodzaj przygody wybierasz sam. Niniejsza książka jest zmienioną i zaktualizowaną wersją książki 4-godzinny mistrz kuchni (wyd. Laurum, Warszawa 2013).***To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tu mnóstwo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszystkiego, co chciałabym na jej temat przekazać. Książka ma ponad 600 stron pełnych interesującej treści, ciekawych zdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autor spotkał podczas jej pisania.Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu ziemi (!), zaparzyć najlepszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku). Ta książka jest po prostu fantastyczna!- Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.comCzy możliwe jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć, gotując, i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć, czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać. Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie, i o rozwoju osobistym, rozumianym jako uczenie się i dogłębne poznawanie nowej dziedziny, która otwiera nam oczy na nieznany nam wcześniej świat. To jedna z najlepszych książek kulinarnych, jaką mam w mojej kolekcji.- Kamila Tokarska, blog UgotowanePozamiatane.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20499 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej