Sorting
Source
Katalog centralny
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Status
unavailable
(3)
available
(2)
Branch
W37 (Smoleńska 94)
(2)
W98 (Kondratowicza 20)
(3)
Author
Wachowicz Ewa (1970- )
(5)
Kozakiewicz Grzegorz
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Subject
Kucharstwo
(2)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Obiad
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Domain
Kulinaria
(3)
5 results Filter
Book
In basket
Ewa gotuje / Ewa Wachowicz. - Kraków : Ewa Wachowicz - PROMISS, 2009. - 182, [6] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Lubię gotować i dzielić się przepisami. Dlatego postanowiłam stanąć przed kamerą i opowiedzieć o moich sekretach kulinarnych. Prezentuję zbiór wybranych receptur z programu.
Przed obiadem * Zupy * Kurczę pieczone i nie tylko * Dla mięsożerców * Ryby * Dla tych, którzy mięsa nie jedzą * W świątecznym podarunku * Desery
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Ewa gotuje - szybko / Ewa Wachowicz. - Wydanie III. - Kraków : Ewa Wachowicz - PROMISS, 2017. - 164, [4] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na 4. stronie okładki błędny ISBN.
Indeks.
Spotkania, konferencje, setki telefonów. Po prostu urwanie głowy! Żyjemy w biegu, więc na jedzenie nie ma czasu... Dlatego moją kolejną, trzecią już książkę napisałam z myślą o "zabieganych" - mówi Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna i autorka programów poradnikowo-kulinarnych. - Podpowiadam w niej, co jeść, by nie spędzać w kuchni wielu godzin, a jednocześnie gotować smacznie, zdrowo i nowocześnie, czerpiąc przy tym z naszej bogatej kulinarnej tradycji. W książce pod tytułem "Ewa gotuje - szybko" znajdziemy przepisy zarówno na potrawy kuchni światowej, przywiezione przez autorkę z różnych zakątków świata, jak i receptury z rodzinnego domu pani Ewy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Obiady / Ewa Wachowicz. - Wydanie I. - Kraków : Ewa Wachowicz - PROMISS, 2017. - 207, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Po "Sałatkach" i "Ciastach" przyszedł czas na "Obiady". W książce zamieściłam zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym starałam się, by zaproponowane przeze mnie dania były nieco zaskakujące. Dlatego też przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w piwie, natomiast frytki zrobione są z pietruszki. Całość ułożyłam na wzór restauracyjnej karty menu - zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały z przepisami na zupy i dania główne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Sałatki / Ewa Wachowicz. - Wydanie I. - Kraków : Ewa Wachowicz - PROMISS, 2014. - 198, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Czytelnicy moich książek, widzowie, znajomi, a nawet przyjaciele, często pytają mnie o to, co jem, że tak wyglądam... Otóż jem najczęściej pięć razy dziennie, posiłki nie są zbyt obfite, piję dużo wody i, co bodaj najważniejsze, w mojej diecie, chociaż osobiście nie lubię tego słowa, nie może zabraknąć sałat. Dużej ilości sałat oraz wszelkiej maści warzyw, owoców i zieleniny! Często sięgam też po przekąski, natomiast do pracy zabieram pudełko z ulubioną sałatką. Tych "ulubionych" jest oczywiście co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście! Stawiam też na sezonowość. Latem nie mogę obyć się bez arbuza czy truskawek. Odwiedzam zaprzyjaźnione stragany, na których zawsze znajdę coś naprawdę smakowitego. A przede wszystkim wyjątkowo świeżego. Poza sezonem sięgam po sprawdzone receptury, które idealnie nadają się na chłodniejsze dni. Moją najnowszą książkę zaczęłam od sałatek. Zresztą taki jest tytuł całej publikacji. Kolejne rozdziały zawierają przepisy na sałaty, surówki oraz sosy. Na samym końcu postanowiłam umieścić dodatki. Głównie dlatego, że nie mogłam zdecydować się, czy zabielone śmietaną ogórki są jeszcze sałatą, czy już sałatką, bo na pewno nie surówką! A gdy napisałam recepturę na mizerię, doszłam do wniosku, że w książce nie może zabraknąć młodej kapusty z koperkiem. A jeśli kapusta, to i warzywa gotowane na parze, brukselka z papryczką chili i jej podobne. Zresztą nie ma sensu nadmiernie rozpisywać się o tym we wstępie. Po prostu zapraszam do lektury i z całego serca życzę powodzenia w kuchni!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
W "Słodkim świecie" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisyna tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza. Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapaski. Materiały do książki zebrała dziennikarka Agata Wasilenko. Graficzny projekt całości jest dziełem prof. Władysława Pluty z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie
ROZDZIAŁ I * Moje najważniejsze desery * ROZDZIAŁ II * W rodzinnym domu * ROZDZIAŁ III * Z telewizyjnego ekranu * ROZDZIAŁ IV * Dla najmłodszych smakoszy * ROZDZIAŁ V * Tradycja * ROZDZIAŁ VI * Podróże
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again